Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Kan säljaren av motorcykeln ångra sig fastän jag redan betalat?

Datum: 14/12/2021

Hej,

Jag har köpt en motorcykel av en privatperson online. Vi skrev på ett digitalt avtal och signerade med BankID. Vi hade avtalat att han skulle leverera motorcykeln direkt efter att jag skrivit på och betalat, men nu när det gått ett par dagar har han ångrat sig. Han vill inte längre sälja motorcykeln och säger att han ska återbetala mig. Jag vill ha motorcykeln då det är en speciell modell som är svår att hitta, och anser att jag har rätt till den eftersom köpet redan är genomfört. Kan jag kräva att få motorcykeln?

Hej och tack för din fråga,

Vid avtal gäller som regel att då ett anbud blivit accepterat är avtalet bindande.[1] Om du signerat ett avtal har du och säljaren såldes ett skriftligt avtal om köpet, och huvudregeln inom avtalsrätt är att avtal ska hållas. Om ni inte avtalat om en ångerfrist för säljaren finns det goda möjligheter för dig att genom köplagen kräva att få motorcykeln du betalt för.

Av vad som framgår skulle säljaren leverera motorcykeln direkt efter köpet. Avlämnas inte varan, och detta inte beror på köparen, får köparen kräva fullgörelse.[2] Fullgörelse innebär att köpet fullbordas. Det finns dock undantag om det föreligger ett hinder som säljaren inte kan övervinna eller om försäljningen skulle förutsätta uppoffringar som inte är rimliga med hänsyn till köparens intresse av att säljaren fullgör köpet.[3] Av vad som framgår av frågan verkar det inte föreligga några sådana omständigheter, utan säljaren har enbart ångrat sig. Du borde således utifrån både avtalsrättsliga principer samt köplagen kunna kräva fullgörelse av köpet av motorcykeln.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 1 § Avtalslagen
[2] 22 § Köplagen
[3] 23 § Köplagen

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.