fbpx

Kan säljaren av motorcykeln ångra sig fastän jag redan betalat?

Hej,

Jag har köpt en motorcykel av en privatperson online. Vi skrev på ett digitalt avtal och signerade med BankID. Vi hade avtalat att han skulle leverera motorcykeln direkt efter att jag skrivit på och betalat, men nu när det gått ett par dagar har han ångrat sig. Han vill inte längre sälja motorcykeln och säger att han ska återbetala mig. Jag vill ha motorcykeln då det är en speciell modell som är svår att hitta, och anser att jag har rätt till den eftersom köpet redan är genomfört. Kan jag kräva att få motorcykeln?

Hej och tack för din fråga,

Vid avtal gäller som regel att då ett anbud blivit accepterat är avtalet bindande.[1] Om du signerat ett avtal har du och säljaren såldes ett skriftligt avtal om köpet, och huvudregeln inom avtalsrätt är att avtal ska hållas. Om ni inte avtalat om en ångerfrist för säljaren finns det goda möjligheter för dig att genom köplagen kräva att få motorcykeln du betalt för.

Av vad som framgår skulle säljaren leverera motorcykeln direkt efter köpet. Avlämnas inte varan, och detta inte beror på köparen, får köparen kräva fullgörelse.[2] Fullgörelse innebär att köpet fullbordas. Det finns dock undantag om det föreligger ett hinder som säljaren inte kan övervinna eller om försäljningen skulle förutsätta uppoffringar som inte är rimliga med hänsyn till köparens intresse av att säljaren fullgör köpet.[3] Av vad som framgår av frågan verkar det inte föreligga några sådana omständigheter, utan säljaren har enbart ångrat sig. Du borde således utifrån både avtalsrättsliga principer samt köplagen kunna kräva fullgörelse av köpet av motorcykeln.

Har du fler funderingar är du välkommen att boka en kostnadsfri telefonrådgivning med oss.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 1 § Avtalslagen
[2] 22 § Köplagen
[3] 23 § Köplagen

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga    Integritetspolicy


    Sök i vår frågedatabas