Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Kan sambos ansöka om bodelning?

Datum: 04/01/2022

Hej,

Jag undrar om sambos kan ansöka om bodelning efter huset är sålt om det görs inom ett år?

Hej och tack för din fråga,

Enligt Sambolagen ska en begäran om bodelning göras senast ett år efter att samboförhållandet upphörde. Har däremot samboförhållandet upphört genom att en sambo avlidit, eller en sambo avlider inom ett år från det att samboförhållandet upphörde, ska begäran om bodelning framställas senast när bouppteckningen förrättas.

Rätten att begära bodelning är alltså inte beroende av om den gemensamma bostaden fortfarande finns tillgänglig, utan begränsas endast av lagens bestämmelser som nämndes ovan. Du kan alltså som sambo ansöka om bodelning, trots att den gemensamma bostaden har sålts, om ansökan sker inom ett år från det att samboförhållandet upphörde, alternativt senast vid bouppteckningen. Samma regler gäller om “huset” i din fråga inte förvärvats för gemensamt bruk, och alltså inte utgör samboegendom.

Bodelningen mellan sambor ska göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då samboförhållandet upphörde. Från denna dag fram tills bodelningen genomförs, har samborna därför en så kallad redovisningsplikt för sin samboegendom. Detta innebär t ex att en sambo som minskar värdet av sin samboegendom under denna tid, genom att t ex sälja den, kommer att behöva ersätta den andre sambon detta värde från sin övriga egendom när bodelningen väl ska genomföras.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.