Kan styrelsen tvinga mig att klippa ner min häck?

Hej,

Jag bor i en bostadsrätt med liten trädgård sedan 26 år tillbaka. När jag flyttade in planterade jag en häck som nu har vuxit och blivit två meter hög. Styrelsen har nu skickat ut mail där dom anser att staket och häckar inte får överskriva en meter. Vidare skrivs det att styrelsen själva kommer ombesörja nedklippning av häck och skicka faktura till bostadsrättsinnehavaren om man själv inte gör något åt det. Jag vill ha den höga häcken och lika hög grind med lås på. Kan de tvinga mig att klippa ned en häck jag haft sedan länge?

Hej och tack för din fråga,

Om en mark är upplåten med bostadsrätt så har bostadsrättsinnehavaren ansvar för att sköta trädgården, med detta ansvar följer en rätt att bestämma hur växtligheten ska skötas enligt 7 kap. 12 § bostadsrättslagen. Det är först när det förekommer allvarliga störningar eller vanvård som föreningen kan vidta rättsliga åtgärder enligt 7 kap. 9 § bostadsrättslagen. Föreningen kan i sin tur ha ordningsregler för tomten som ska följas så länge de är i enlighet med “seden på orten”.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.