Kan försäkringskassan dra in mitt underhållstöd för att jag fått ett till barn?

Hej,

Jag har tre barn med samma pappa, men vi är separerade. Vi fick vårt tredje barn för tre månader sedan och innan dess fick jag underhållstöd från försäkringskassan. Nu har jag fått besked om att de inte tänker betala ut mer underhållsstöd. Enligt min handläggare är anledningen att de tror att jag och barnens far har ett förhållande, då vi fått ett ytterligare ett barn tillsammans.

Jag var beroende av bidraget för att kunna försörja mina barn. Pappan har inte möjlighet att hjälpa mig särskilt mycket då han lever på bidrag. Hur ska jag gå till väga? Är det någon idé ens att överklaga?

 

Hej och tack för din fråga,

Ett av kraven för att ett barn ska ha rätt till underhållsstöd är att föräldrarna inte bor tillsammans. Andra krav är att barnet är folkbokförd och varaktigt bor hos endast en och samma förälder, som dessutom måste vara barnets vårdnadshavare (om barnet är under 18 år) och bo här i landet. För att beviljas underhållsstöd får barnet heller inte redan motta underhåll direkt från den andra föräldern.

I enlighet med vad som har inträffat i ditt fall, kan nya uppgifter som når Försäkringskassan om stödmottagaren medföra att underhållsstödet dras in. Enligt lagen ligger det nämligen på dig som sökande av underhållsstöd att vid alla tidpunkter bevisa att dina barn uppfyller kraven för att vara beviljade underhållsstöd. Åstadkommer således uppgifterna om ditt tredje barn att Försäkringskassan exempelvis misstänker att du och pappan numera bor ihop, eller att pappan har börjat betala underhåll, har Försäkringskassan rätt att dra in dina barns underhållsstöd.

För att på nytt kunna erhålla underhållsstöd måste du i en ny ansökan kunna styrka att era barn uppfyller alla Försäkringskassans uppställda krav för underhållsstöd. Som bevismedel kan personbevis och kontoutdrag exempelvis användas, men även annan bevisning kan komma i fråga då vi i Sverige tillämpar fri bevisprövning.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.