Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan vi adoptera vår 19-åriga marockanska “son”?

Datum: 25/04/2019

Hej,

Jag har i min närhet en 19-årig marockansk pojke som bott hos oss i ca 2,5 år då han varfamiljehemsplacerad. Jag träffade honom för 4 år sedan på hvb-boendet där han bodde och jag jobbade. Vi fick en väldigt stark anknytning till varandra och vi i familjen kämpade mycket för att få honom familjehemsplacerad hos oss. Familjen består av mig, min man och våra tre söner. Sönerna och vår marockanska son är väldigt tajta, de umgås mycket och har många gemensamma intressen som t.ex. skidåkning, träning på gym och fiske. Vår marockanska kille fick avslag på sin asylansökan för snart 4 år sedan, han kan alltså söka asyl på nytt i början av nästa år. Vår fråga är: Kan vi adoptera honom? Vi har oerhört starka band till varandra.

Hej och tack för din fråga,

En person som fyllt 18 år bedöms som vuxen i lagens mening. Adoption av vuxen regleras i 4 kap. 4 § Föräldrabalken. För att en adoption av vuxen skall godkännas skall det föreligga särskild anledning till med hänsyn till det personliga förhållandet mellan sökanden och den som sökanden vill adoptera. Bedömningen av om det finns särskild anledning till en adoption görs huvudsakligen utifrån om sökanden har uppfostrat den som sökanden vill adoptera eller om adoptionen annars avser att befästa en relation som motsvarar den mellan barn och förälder. För att en domstol skall bedöma dessa kriterier som uppfyllda krävs ofta att adoptanten bott med den/de personer som önskar adoptera honom sedan barndomen. Det finns dock inga hinder mot att ansöka om att adoptera.

Då det finns en internationell aspekt blir lag (1971:796) om internationella rättsförhållanden rörande adoption tillämplig, lagens 2 § säger att tingsrätten, vid prövning av en adoptions lämplighet, måste inhämta yttrande från Migrationsverket i det fall den person adoptionsansökningen rör är asylsökande och inte nordisk medborgare. Om tingsrätten finner att uppehållstillstånd är den primära grunden för adoptionsansökan, snarare än en familjeliknande relation, kommer adoption sannolikt att nekas.

Om en adoption skulle gå igenom hade inte detta i sig upphävt utvisningsbeslutet. Enligt 5 kap. 3 § Utlänningslagen skall uppehållstillstånd till barn som adopterats av någon som är bosatt i Sverige beviljas, denna regel gäller dock endast adopterade barn. För en vuxen som adopterats gäller istället 5 kap. 3a § 3 st. UtlL som säger att uppehållstillstånd får beviljas en utlänning som är adopterad i Sverige i vuxen ålder endast om det finns synnerliga skäl.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.