Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan vi själva avtala om ensam vårdnad?

Datum: 11/11/2020

Hej,

Kan två föräldrar skriva ett avtal om att den ena ska ha ensam vårdnad? Håller ett sådant avtal i familjerätten? Hur lång tid tar det att överlåta vårdnaden till ena parten om båda är överens?

Hej och tack för din fråga,

Två föräldrar kan avtala om ensam vårdnad. För att avtalet ska bli juridiskt bindande behöver Familjerätten dock godkänna det. Hur lång tid det tar att ändra vårdnaden genom ett juridiskt bindande avtal beror på Familjerättens handläggningstider, vilka varierar mellan olika kommuner. Vi kan därför inte att svara på hur lång tid det oftast tar att ändra vårdnaden. Däremot kommer avtalet att gälla så fort det är underskrivet av såväl parterna som Familjerätten.

Vårdnaden om barn kan ändras på två sätt. Domstolen kan besluta om ändring av vårdnaden efter det att någon av föräldrarna har fört talan om det i domstol.[1] Det går även att ändra vårdnaden genom ett avtal. För att avtalet ska vara juridiskt bindande måste det dock vara skriftligt och godkännas av socialnämnden i kommunen, dvs. Familjerätten. Familjerätten ska godkänna avtalet om det inte är uppenbart att avtalet är oförenligt med barnets bästa.[2] Som utgångspunkt är det som föräldrarna kommer överens om också bäst för barnet.

Ett juridiskt bindande avtal blir verkställbart på samma sätt som om domstolen hade beslutat om vårdanden. Att domstolen kan verkställa avtalet innebär att domstolen kan besluta att det som har avtalats ska genomföras. Ett avtal som inte har godkänts av Familjerätten och som därför inte är bindande har däremot inte någon juridisk effekt. Det innebär att ingen av parterna kan gå till domstol och begära att avtalet ska genomföras.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 5 § Föräldrabalken (FB).
[2] 6 kap. 6 § FB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.