Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan vi begära bodelning om det gått 5 år sedan skilsmässan?

Datum: 25/10/2021

Hej,

När jag och min fru skilde oss för 5 år sen var vi överens om allt. Min dåvarande fru tyckte det var onödigt att göra en bodelning på papper så vi skrev inget avtal. Nu i efterhand känner jag att det ändå vore bra att göra en skriftlig bodelning. Kan vi begära bodelning nu när det har gått 5 år sedan skilsmässan?

Hej och tack för din fråga,

Jag tolkar din fråga som att du vill veta om det finns en tidsgräns för hur långt efter er skilsmässa du kan kräva en bodelning.

Utgångspunkten är att du när som helst efter en skilsmässa kan begära bodelning. Det finns ingen tidsgräns i lagen för hur långt efter bodelningen kan ske. Däremot ska bodelningen göras med utgångspunkt i hur era egendomsförhållanden såg ut för 5 år sedan då ni skiljde er.[1] Det avgörande för om en bodelning kan ske långt efter en skilsmässa kan vara om makarna har en giltig/rimlig förklaring till varför de valt att vänta.

I ett rättsfall uttalade Högsta domstolen att det faktum att en make, utan någon rimlig förklaring, väntat lång tid med att begära bodelning tolkats som att maken har nöjt sig med situationen. I det fallet hade maken väntat i över 24 år med att begära bodelning.[2] Tidsgränsen kan också bero på om ni fördelat en viss del av tillgångarna när ni flyttade isär eller om egendomen som du begär bodelning av är bruksföremål av begränsat värde.[3] I ett annat fall bifölls önskan om bodelning 10 år efter att äktenskapet hade upplösts.[4]

Sammanfattningsvis finns det möjlighet till att begära bodelning flera år efter skilsmässa. Men en bedömning görs från fall till fall utifrån de rådande omständigheterna för just er.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 9 kap. 2 § ÄktB
[2] NJA 1993 s. 570
[3] RH 2003:41
[4] NJA 2009 s. 437

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.