Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Kan vi dela upp och sälja mormors arv?

Hej,

Min mormor bor på demensboende. Nu vill min moster dela upp hennes saker. Är det rätt att göra så? Mormor och morfar har ett testamente som säger att den make som överlever den andra ska ärva den avlidnes kvarlåtenskap med fri förfoganderätt och att efter bådas död ska all kvarlåtenskap fördelas enligt lag. Min morfar är död. Min moster vill även sälja mormors lägenhet. Vad är det som gäller? Min mamma har dött men har två barn, mig och min syster.

Hej och tack för din fråga!

Om två makar bara har gemensamma barn ärver barnen enligt lag varsin lika stor andel av kvarlåtenskapen när makarna har gått bort. Har någon av makarnas barn gått bort går arvsrätten vidare till det bortgångna barnets barn.

Den som genom testamente erhållit egendom med fri förfoganderätt behåller generellt rätten över egendomen så länge denne är i livet, även om personen är dement. Det går alltså inte att dela upp egendomen mer än preliminärt före dennes bortgång.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co.

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online