Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan vi få upprättelse för att mitt ex lämnat falska uppgifter till soc?

Datum: 05/03/2020

Hej,

Mitt ex har lämnat grova falska anklagelser om mig och min dotter till socialtjänsten. Finns det någon möjlighet för mig, min dotter och mitt barnbarn att få upprättelse för det mitt ex gjort mot oss?

Hej och tack för din fråga,

Om en person lämnat uppgifter till socialtjänsten som är felaktiga kan hen eventuellt göra sig skyldig till brottet falsk tillvitelse eller vårdslös tillvitelse. Falsk tillvitelse enligt 15 kap. 7 § 1 st. Brottsbalken (BrB) innebär att någon lämnar uppgifter om en annan person (brottsliga gärningar eller besvärande uppgifter) till en myndighet och uppgifterna är osanna. Utöver detta ska det även finnas ett uppsåt för att det ska utgöra ett brott.

En person som inte haft uppsåt men som varit vårdslös i frågan om sanningshalten av uppgifterna och därmed hade skälig anledning att anta att utsagan var sanningslös istället anmälas för vårdslös tillvitelse enligt 15 kap. 7 § 2 st. BrB.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.