Kan vi förhindra att morfar tvingas flytta ifrån sitt hus, när mamma kräver ut sin laglott?

Hej,

Min älskade mormor har tyvärr drabbats av cancer och har inte lång tid kvar att leva. Hon är väldigt orolig för vad som kommer att hända med hennes man och min morfars tillgångar efter hennes död. De har så vitt jag vet inga större tillgångar förutom det hus som de bor i. Min mormor har en biologisk dotter, min mamma, som inte är min morfars biologiska barn. De har inga fler barn, varken gemensamma eller enskilda.

Min mormor är nu orolig för att hennes dotter kommer att kräva ut sin laglott vid hennes död, vilket jag är övertygad om att hon kommer att göra. Det skulle leda till att min morfar tvingas flytta ifrån huset som de har bott i hela sitt liv. Finns det några åtgärder som mormor eller morfar kan ta för att förhindra detta?

Det finns ett testamente som säger att mormor vill testamentera alla sina tillgångar till morfar och att hon önskar att hennes dotter ska avstå från att ta ut sin laglott. Därefter kommer hennes tillgångar fördelas 50/50 till mig och mamma efter morfars död. Jag skulle så hemskt gärna vilja hjälpa min morfar att själv få välja när han vill flytta från sitt hus. Han kommer att få det jobbigt nog med att bearbeta sorgen efter mormor.

Tack på förhand!

Hej och tack för din fråga,

Det kommer bli svårt att undvika att huset måste säljas om din mamma begär ut sin laglott med en gång, eftersom det inte verkar finnas andra tillgångar i dödsboet.

Din mormor kan inte göra sin dotter, som är bröstarvinge, helt arvlös. Laglotten, det vill säga hälften av arvslotten, har en bröstarvinge nämligen alltid rätt till.[1] Detta innebär att din mormor enbart fritt kan testamentera hälften av sin egendom.

Till skillnad från gemensamma barn så har särkullbarn, som din mamma, rätt att kräva ut sin laglott direkt vid sin förälders bortgång. Särkullbarnet kan dock själv välja att avstå från sin laglott till förmån för den efterlevande maken, i detta fall din icke biologiska morfar. Om din mamma väljer att avstå från laglotten till förmån för din morfar så har hon rätt att kräva ut sitt arv när din morfar senare går bort.

Din mormor kan i testamentet förordna att hennes dotter bara har rätt till sin laglott om hon tar ut arvet direkt vid hennes bortgång, men istället får en större del om hon väntar till dess båda gått bort. På så vis kan man försöka framtvinga att dottern väntar med att ta ut sitt arv.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation, för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i vår handbok i arv.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 7 kap. 1 § Ärvdabalken

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.