Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan vi gifta oss i Sverige trots att min flickvän tidigare gift och skiljt sig i olika länder?

Datum: 11/03/2020

Hej,

Min filippinska flickvän har varit gift i Filippinerna men har en skilsmässa registrerad i Singapore då det är en lång process att skilja sig i Filippinerna. Skilsmässan i Singapore är dokumenterad och hon har papper som bevisar att hon är skild.

Kan vi gifta oss i Sverige?

Hej och tack för din fråga,

Frågor som rör internationella äktenskap regleras i lag om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap och förmyndarskap (IÄL) samt Äktenskapsbalken (ÄktB).

Innan två personer ingår ett äktenskap i Sverige måste de begära en så kallas hindersprövning. Hindersprövningen görs genom att de framtida makarna fyller i en blankett där de på heder och samvete försäkrar att det inte finns något lagligt hinder för dem att gifta sig. Blanketten lämnas därefter in till Skatteverket. Enligt 2 kap. 1, 3 och 4 §§ ÄktB måste båda makarna vara över 18 år, inte vara hel- eller halvsyskon samt att ingen av dem får redan vara gift.

Utländska äktenskap ska som huvudregel erkännas som giltiga i Sverige, så länge de är giltiga i landet där vigseln genomfördes enligt 1 kap. 7 § IÄL.

Enligt Skatteverkets hemsida ska man ansöka om att få skilsmässan registrerad i folkbokföringsregistret om man skilt sig utomlands. Man ska då överlämna den utländska skilsmässodomen till Skatteverkets servicekontor för att få skilsmässan registrerad i Sverige.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.