Kan vi ha gemensam vårdnad trots att jag bor i Norge?

Hej,

Jag är norsk medborgare och har ett barn boende hos sin mamma i Sverige. Vi har nu separerat (vi var inte gifta men sambos i Norge när barnet föddes). Mamman har de sista tre åren bott i Sverige med vårt barn och har haft ensam vårdnad. Jag har pendlat till Sverige under tiden. Nu ska jag köpa en fastighet nära mitt ex och barnet. Jag önskar gemensam vårdnad och har följande frågor:

– Måste jag vara folkbokförd i Sverige för att få gemensam vårdnad?
– Kan mamman neka gemensam vårdnad?
– Om mamman nekar till gemensam vårdnad, hur stor är risken att jag som pappa förlorar i rätten?

Vi har båda fast jobb och ingen av oss har någon kriminell bakgrund. Men jag anser att mamman prioriterar sina egna behov före barnets.

Hej och tack för din fråga,

Ni föräldrar kan genom avtal göra ändringar i frågor som rör vårdnaden om ert barn. Ett avtal gäller om det godkänts av socialnämnden.[1] Det finns ingen gräns på hur långt ifrån varandra föräldrarna ska bo för att man ska få ha gemensam vårdnad och inte heller något krav på att man ska vara folkbokförd i Sverige. Om ni båda är lämpliga som vårdnadshavare och om ni har möjlighet att samarbeta är det alltså möjligt att du kan få gemensam vårdnad.

Det är möjligt att barnets mamma inte vill avtala om att vårdnaden ska bli gemensam. I sådant fall kan det bli upp till domstolen att avgöra om det är bäst för barnet att ni har gemensam vårdnad eller om någon av er ska ha ensam vårdnad.[2]

Det går inte att svara på hur stor risken är att du förlorar i rätten. Omständigheterna i just er situation måste beaktas och domstolen kommer att bedöma utefter vad som anses vara bäst för ert barn.[3] Vid bedömningen ska hänsyn ska tas till bland annat barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna, föräldrarnas samarbetsförmåga och om det finns risk för att barnet far illa hos någon. En god idé är att du kontaktar en advokat som är duktig på just vårdnadstvister om det blir så att ärendet ska tas upp i domstol.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 6 § FB
[2] 6 kap. 5 § FB
[3] 6 kap. 2 a § FB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.