Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kan vi häva ett upplåtelseavtal vi skrivit på?

Datum: 16/12/2021

Hej,

Jag har en fråga angående ett upplåtelseavtal av bostadsrätt som vi har skrivit på. Vad har vi för rättigheter om vi nu vill avbryta eller häva detta köp?

Hej och tack för din fråga,

Om jag har förstått din fråga rätt så har ni tecknat ett upplåtelseavtal som är ett avtal tecknat mellan er som första ägare av en bostadsrätt och bostadsrättsföreningen.[1] Upplåtelseavtalet ger er rätt att nyttja bostaden och uppger bland annat vilka ytor som föreningen upplåter till er som boende. Då ni har skrivit på ett avtal aktualiseras avtalsrätten där det finns en stark princip om att avtal ska hållas. Det finns dock undantag från huvudregeln som gör det möjligt att ta sig ur avtalsförhållandet. Ett av undantagen avser att hindra giltigheten av oskäliga avtal. [2]

Då vi inte fått mer ingående information om varför ni önskar dra er ur avtalet är det svårt att veta exakt vilken/vilka av undantaget som är relevanta i ert fall. Sammanfattningsvis ska avtalet ni skrivit på som huvudregel hållas, såvida det inte finns möjlighet att förklara avtalet ogiltigt på grund av regler i Avtalslagen och det är möjligt att häva avtalet enligt regler i bostadsrättslagen.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 4 kap. 5 § BrL
[2] 36 AtvL

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.