Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan vi klandra skiftesmannens agerande?

Datum: 27/02/2019

Hej,

Vi har haft en skiftesman som tingsrätten utsåg när det gäller ett dödsbo. En av dödsbodelägarna hade en skuld till våra avlidna föräldrar som hade gått vidare till Kronofogden. När arvsskiftet var klart framgick det att dödsbodelägaren inte skulle få ta del av arvet. Vi har nu fått besked av Kronofogden att dödsbodelägarens skuld finns kvar där. Ingår inte det i skiftesmannens uppdrag att avsluta skulden hos Kronofogden? Vi fick ta del av arvsskiftets handlingar från skiftesmannen för några år sedan.

Hej och tack för er fråga,

Bestämmelser om skiftesmannen återfinns i 23 kap. 5 § ärvdabalken som hänvisar till vad som föreskrivs i 17 kap. 1-4 och 6-9 §§ äktenskapsbalken.

En skiftesman ska besluta i tvistiga frågor och själv bestämma om arvsskifte enligt 17 kap. 6 § 2 stycket äktenskapsbalken. En skiftesman kan inte vidta förvaltningsåtgärder utan ska endast fördela den egendom som finns i dödsboet. En dödsbodelägare som inte är nöjd med skiftesmannens beslut kan klandra det genom att väcka talan mot övriga delägare vid tingsrätt. Av 17 kap. 8 § 2 stycket framgår att klanderfristen är fyra veckor efter delgivningen.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.