Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Kan vi polisanmäla nedskräpning?

Datum: 23/02/2023

Hej,

Vi skulle vilja anmäla ett gäng ungdomar för nedskräpning men är osäkra på om man kan det. Under en kvällspromenad i ett naturområde där vi bor, gick jag och min man förbi ett gäng unga killar och tjejer som satt och grillade. När vi gick samma promenad dagen därpå, så möttes vi av en väldigt tråkig syn: Det låg chipspåsar och tomburkar överallt! De hade till och med lämnat kvar engångsgrillen de använt. Jag och min man tycker att ungdomarnas beteende är oacceptabelt och vill göra något åt saken. Går det att anmäla dem för nedskräpning? En av ungdomarna kände vi igen och vet att det är grannens son.

Hej och tack för din fråga,

Eftersom det är förbjudet att skräpa ned på platser där allmänheten får vistas eller har insyn i, så kan ni göra en anmälan. Ni kan välja om ni vill vända er till er kommun eller till polisen. Den som gjort sig skyldig till nedskräpning kan dömas till böter eller till fängelse om nedskräpningen är allvarlig. Detta gäller självklart även när man utnyttjar allemansrätten.

När det är frågan om nedskräpning där man kastat en mindre mängd skräp, rör det sig om en så kallad nedskräpningsförseelse. Vid en nedskräpningsförseelse har polisen befogenhet att ge en ordningsbot på 800 kronor direkt på plats. Att till exempel slänga en cigarettfimp anses som en ringa förseelse och är därför inte straffbart.

Innan du gör en anmälan råder jag dig att prata med din grannes son om händelsen. I många fall kan en dialog ge bättre resultat – om inte annat för grannsämjans skull!

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.