fbpx

Kan vi skriva ett bodelningsavtal själva?

Hej,

Jag och min man ska skilja oss och är överens om bodelningen. Vi har sålt vår gemensamma bostad och våra gemensamma tillgångar och fördelat vinsten lika mellan oss. Jag har ett arv från mina föräldrar som står skrivet som min enskilda egendom som jag får behålla enligt vårt äktenskapsförord. Han har 4 barn sedan tidigare men vi har inga gemensamma.

Kan vi själva skriva ett bodelningsavtal som båda skriver under eller måste vi koppla in en jurist?

Hej och tack för din fråga,

Är man överens kan man på egen hand upprätta bodelningsavtalet likt vilket avtal som helst. Avtalet är då ett bevis på vad man kommit överens om, vem som ska ha vad samt att makarnas ekonomiska förhållande upphört. Man måste alltså inte ta hjälp av en jurist eller advokat. Många väljer dock ändå att ta hjälp eller ansöka om en bodelningsförrättare. Detta gör man ofta för att se till så att avtalet blir rätt, för att få hjälp med att komma överens eller för att se till att få det man har rätt till ur bodelningen.

När ett äktenskap upplöses ska makarnas egendom fördelas mellan dem i en bodelning.[1] Bodelningen är ett ekonomiska avtal som reglerar hur makarnas tillgångar ska delas upp och en sådan ska göras vid en skilsmässa. För att ett bodelningsavtal ska vara giltigt ska det vara skriftligt och underskrivet av båda makarna.[2] Bodelningsavtalet bör innehålla makarnas personuppgifter samt en tydlig redogörelse för vad som ingår i bodelningen, värdet på tillgångarna samt hur de delats upp. Man kan om man vill registrera bodelningsavtalet hos Skatteverket, det är dock inget krav enligt lag.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 9 kap. 1 § ÄktB.
[2] 9 kap. 5 § ÄktB.

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Behöver du ett ombud?

Vill du veta om ditt ärende går att driva på juridisk väg? Ring oss och boka en kostnadsfri telefonrådgivning.

Ställ en fråga    Integritetspolicy


    Sök i vår frågedatabas