Kan vi skriva ett bodelningsavtal själva?

Hej,

Jag och min man ska skilja oss och är överens om bodelningen. Vi har sålt vår gemensamma bostad och våra gemensamma tillgångar och fördelat vinsten lika mellan oss. Jag har ett arv från mina föräldrar som står skrivet som min enskilda egendom som jag får behålla enligt vårt äktenskapsförord. Han har 4 barn sedan tidigare men vi har inga gemensamma.

Kan vi själva skriva ett bodelningsavtal som båda skriver under eller måste vi koppla in en jurist?

Hej och tack för din fråga,

Är man överens kan man på egen hand upprätta bodelningsavtalet likt vilket avtal som helst. Avtalet är då ett bevis på vad man kommit överens om, vem som ska ha vad samt att makarnas ekonomiska förhållande upphört. Man måste alltså inte ta hjälp av en jurist eller advokat. Många väljer dock ändå att ta hjälp eller ansöka om en bodelningsförrättare. Detta gör man ofta för att se till så att avtalet blir rätt, för att få hjälp med att komma överens eller för att se till att få det man har rätt till ur bodelningen.

När ett äktenskap upplöses ska makarnas egendom fördelas mellan dem i en bodelning.[1] Bodelningen är ett ekonomiska avtal som reglerar hur makarnas tillgångar ska delas upp och en sådan ska göras vid en skilsmässa. För att ett bodelningsavtal ska vara giltigt ska det vara skriftligt och underskrivet av båda makarna.[2] Bodelningsavtalet bör innehålla makarnas personuppgifter samt en tydlig redogörelse för vad som ingår i bodelningen, värdet på tillgångarna samt hur de delats upp. Man kan om man vill registrera bodelningsavtalet hos Skatteverket, det är dock inget krav enligt lag.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 9 kap. 1 § ÄktB.
[2] 9 kap. 5 § ÄktB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.