Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Till alla frågor Ställ en fråga

Kan vi testamentera att vissa delar av hans egendom går till barnen och andra till mig?

Hej!

Jag och min pojkvän vill gifta oss men vi har båda barn sedan tidigare. Min blivande man äger två företag och en fastighet och allt detta vill han testamentera till sina två söner. Min första fråga är om det går, att endast hans barn ärver just företagen och fastigheten?

Sen har jag och min tilltänkte tre planer. Den första är att starta ett gemensamt företag, den andra är att vi gemensamt vill köpa en annan fastighet och den tredje planen är att köpa en lägenhet i utomlands. Till saken hör nu att tre sistnämnda (som inte är inköpta än) är något jag vill ha efter min mans bortgång (han är mycket äldre än mig och dör troligtvis först) och nu kommer då min andra fråga; kan vi skriva något i ett testamente och/eller i ett äktenskapsförord att vissa ägodelar går till hans barn men andra går till mig? Måste jag kanske köpa det ensam för att få behålla det eller är det bäst att inte ingå äktenskap i ett sådant här fall?

Tusen tack på förhand!

Hej och tack för din fråga,

din pojkvän har rätt att testamentera bort de två företagen och fastigheten till sina två söner enligt Ärvdabalkens regler.

Om ni gifter er blir all er egendom, om inte annat avtalats genom t.ex. testamente, så kallat giftorättsgods och ska ingå vid en bodelning vid äktenskapsskillnad eller dödsfall. Vid ena makens bortgång ärver den efterlevande maken alltid före gemensamma barn, men inte före så kallade särkullbarn. Särkullbarn är de barn som inte är gemensamma. Som make har man dock alltid rätt till fyra prisbasbelopp ur kvarlåtenskapen. Prisbasbeloppet sätts enligt socialförsäkringsbalken.

Vill du och din pojkvän upprätta ett inbördes testamente eller äktenskapsförord för att fördela egendom kan ni ta kontakt med ett juridiskt ombud för att få hjälp med detta.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online »