Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Till alla frågor Ställ en fråga

Kan vi testamentera att vissa delar av hans egendom går till barnen och andra till mig?

Hej!

Jag och min pojkvän vill gifta oss och vi har båda barn sedan tidigare. Min blivande man äger två företag och en fastighet och allt detta vill han testamentera till sina två söner. Är det möjligt?

Tillsammans vill vi starta ett gemensamt företag, köpa en ett hus och en lägenhet i utomlands. Till saken hör att min pojkvän är mycket äldre än jag och kommer troligtvis att gå bort före mig. Kan vi skriva ett testamente eller äktenskapsförord för att dela upp vilka ägodelar som ska ärvas av  hans barn och vilka som ska ärvas av mig? Är det kanske bättre att jag står som ensam ägare till det jag ska ärva eller är det bättre att inte gifta sig alls?

Tusen tack på förhand!

Hej och tack för din fråga,

Din blivande make har rätt att testamentera bort de två företagen och fastigheten till sina två söner enligt Ärvdabalkens regler.

Om ni gifter er blir all er egendom, om inte annat avtalats genom t.ex. testamente, så kallat giftorättsgods och ska ingå vid en bodelning vid äktenskapsskillnad eller dödsfall. Vid ena makens bortgång ärver den efterlevande maken alltid före gemensamma barn, men inte före så kallade särkullbarn. Särkullbarn är de barn som inte är gemensamma. Som make har man dock alltid rätt till fyra prisbasbelopp ur kvarlåtenskapen. Prisbasbeloppet sätts enligt socialförsäkringsbalken.

Ta hjälp av en specialist inom ekonomisk familjerätt som upprättar testamente och äktenskapsförord så kan ni tryggt gifta er.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online