fbpx

Kan vi vänta med bodelningen i ett och ett halvt år?

Hej
Jag o min man är överens om skilsmässan.
Vi bor i en etagelägenhet som består av tre mindre lägenheter son är ihopkopplade. Egentligen fungerar det som två separata lägenheter med separat utgång o separat kök och badrum.
Jag bor på nedre våningen o maken bor på övre. Det betyder att vi redan nu bor separat.
Min fråga är om vi kan ta snabb skilsmässa utan att göra den formella bodelningen på papper och göra bodelningen efter 1 -1,5 år?

Hej och tack för din fråga!

Eftersom att ni är överens om äktenskapsskillnaden och det inte framgår av dina uppgifter att ni har barn som är under 16 år kan ni skilja er utan någon betänketid enligt 5 kap 1 § äktenskapsbalken. Om ni hade varit sambor finns det ett krav i sambolagen att bodelningen ska vara klar inom ett år från dess att ni separerade men eftersom att ni verkar ha varit gifta finns det ingen liknande preskriptionstid. Bodelningen ska enligt 9 kap 2 § äktenskapsbalken med utgångspunkt i de egendomsförhållandena som fanns den dagen som talan om äktenskapsskillnad väcktes. Bodelningen ska vidare enligt 9 kap 4 § äktenskapsbalken förrättas när äktenskapet upplösts men ni kan vänta 1.5 år om ni vill det.

Om ni vill ha mer hjälp med själva bodelningen får ni gärna återkomma till oss för att boka in en tid för kostnadsfri inledande rådgivning.

Med vänliga hälsningar

Zeijersborger & Co Advokatbyrå

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas