Känner mig lurad av min advokat, vad kan jag göra?

Hej
Efter en lång tid av kränkningar, särbehandling på jobbet och ett passiv fack, bestämde mig för att gå vidare genom en advokat i området. Han läste min berättelse och sa att han skulle hjälpa mig att förhandla, men talade om att det skulle kosta 25 000 kr att gå vidare. Jag betalade honom utan att få ett kvitto eller något skriftligt om vad de 25 000 kr skulle gå till.

Mötet var väldigt kort och han sa att om vi skulle köra fast, behövde han 60 000 kr extra. Dagen därpå ringde han upp mig och berättade att han hade pratat med min arbetsgivare, att de ville förhandla och kanske ge mig några månaders avgångsvederlag. Men för att förhandla behövde han 60 000 kr utöver de 25 000 kr som jag redan hade gett honom. Jag blev väldigt förvånad då han inte hade kört fast än, vilket betyder att bara ett samtal till min arbetsgivare kostade mig 25 000 kr? Ärligt talat känner jag mig grundlurad, jag har inte ett kvitto för pengarna och han gjorde ingenting. Jag är kränkt på jobbet och ännu mer kränkt av att ha blivit lurad, vad kan jag göra nu?

Hej och tack för din fråga!

En advokat har rätt att begära förskott på sitt arvode. Enligt advokatsamfundets etiska regler ska det arvode som en advokat debiterar vara skäligt. Om du anser att din advokat misskött sitt uppdrag, bör du först skriftligen klaga till din advokat och försöka nå en lösning på problemet. Spara de brev eller mail som skickats mellan er. Om ni inte kommer fram till en lösning kan du skicka in ditt krav till Advokatsamfundets konsumenttvistnämnd. För att konsumenttvistnämnden ska kunna pröva ditt ärende finns det ett antal förutsättningar som ska vara uppfyllda. Jag kan utifrån din fråga inte svara på om förutsättningarna är uppfyllda men du kan läsa om dessa på advokatsamfundets hemsida. Förfarandet är skriftligt och beslutet från konsumenttvistnämnden är bindande för advokaten. Om de finner att arvodet är oskäligt högt, kan nämnden besluta att arvodet ska sättas ner.

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas