Vår känsliga granne tänker polisanmäla oss för nattliga toalettbesök – kan hon göra det?

Hej!

Jag har en fråga angående min granne. Hon är en kvinna i 70-årsåldern som har bott i lägenheten precis ovanför oss i ungefär 10 år nu, vi har bott här i 20 år. Ingen har någonsin klagat på oss förut, förutom hon som givetvis klagar på precis allting. Vi spelar aldrig musik längre och har ofta hörlurar till och med för att titta på TV. Det är inga problem, vi har anpassat oss.

Vad jag har nämnt nu är än så länge helt okej. Men nu har min man börjat jobba kvällstid och fortsätter arbeta några timmar in på natten på datorn. Han går ut och röker någon gång i timmen mitt i natten, men då vi bor på första våningen smyger han ut på bakgården utan att smälla i några dörrar. Det händer även att han går på toaletten mitt i natten och då spolar och tvättar händerna. Vår granne hotar nu att polisanmäla oss på grund av detta, vilket vi mår så otroligt dåligt över. Det är så illa att vi håller oss med toalettbesök på natten in i det sista.

Jag vet att sådant här givetvis inte är svart på vitt men ingen annan har någonsin klagat på oss under dessa 20 år. Så jag undrar kortfattat: Är det okej att gå ut och ta en cigarett någon gång i timmen under nattetid om man smyger ut? Är det okej att gå på toaletten mitt i natten? Det kanske låter absurt men vi mår så dåligt över detta. Det känns som att hon sitter och medvetet försöker lyssna till sig någonting att kunna klaga på.

Hej och tack för din fråga,

Att störa sina grannar kan utgöra ett brott beroende på omständigheterna i fallet. Den som bor i lägenhet får dock normalt tåla vardagliga ljud som att toalett används eller att dörrar öppnas och stängs hos grannarna.

När er granne hotar med att ringa polisen är det brottet ofredande som är närmast till hands. Ofredande kan den som utsätter någon annan för störande kontakter eller annat hänsynslöst agerande dömas för, om gärningen är ämnad att kränka den utsattes frid på ett kännbart sätt.[1]

Det finns praxis, det vill säga avgörande från domstol, då grannar blivit dömda för ofredande efter att de skapat oljud som stört grannar. I ett äldre rättsfall dömdes en kvinna för ofredande när hon stört sina grannar genom knackningar, bultningar och stampningar i golvet.[2]

För att det ska vara vara fråga om ett hänsynslöst agerande krävs det att gärningen typiskt sett är sådan att någons frid kränks. Genom en avgränsning till typiska effekter undantas gärningar som kan vara ovälkomna, otrevliga eller obehagliga men som den enskilde rimligen ska kunna tåla.[3]

Vid boende i hyresrätt finns det praxis då hyresavtal förverkats efter störningar som bestått av hög musik, skrik och vrål.[4] Det rör sig alltså om höga oljud och inte vardagliga företeelser som att gå på toaletten eller att gå ut och in genom dörren.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 4 kap. 7 § Brottsbalken
[2] NJA 1968 s. 211
[3] Prop. 2016/17:222 s. 99
[4] HovR ÖH 8177-14; HovR ÖH 11561-12

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.