Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Kommer jag beskattas om jag erhåller skadestånd efter frikännande dom i resningsmål?

Datum: 17/03/2018

Hej,

Jag har tidigare varit dömd till ett flerårigt fängelsestraff för ett brott som jag var oskyldig till. Jag har nu fått veta att det finns möjlighet att beviljas resning. Min fråga gäller det eventuella skadestånd jag får om resningsansökan leder till friande dom. Jag undrar då om skadestånd är skattefritt? Jag undrar även om socialtjänsten ser ett eventuellt skadestånd som en inkomst.

Hej och tack för din fråga,

Beroende på vilken skada som skadeståndet avser att täcka, gäller olika bestämmelser. Ett ideellt skadestånd, vilket t.ex. kan utgöras av ersättning för lidande under de år du varit oskyldigt dömd, är som regel skattefritt. Ett skadestånd som avser att täcka exemeplvis förlorad arbetsinkomst, d.v.s. ett ekonomiskt skadestånd som erhållits istället för en skattepliktig inkomst du annars förmodas skulle ha haft, är å andra sidan som huvudregel skattepliktigt. Beviljas du resning, är det möjligt att du erhåller både ideellt samt ekonomiskt skadestånd. Sannolikt kommer du då att beskattas för det ekonomiska skadeståndet men inte för det ideella.

Gällande frågan om huruvida socialtjänsten räknar skadestånd som inkomst, tolkar jag det som att du söker svar på huruvida socialtjänsten i sin prövning om rätt till försörjningsstöd fäster hänsyn vid att den sökande har erhållit ett skadestånd. Eftersom ett skadestånd utgör en tillgång och försörjningsstöd endast får beviljas för den som inte själv kan tillgodose sina behov, eller få dem tillgodosedda på annat sätt, kommer ett skadestånd att räknas in vid en prövning om rätt till försörjningsstöd.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.