Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Kommer jag få ersättning för mitt att jag varit jourhem, samt vad kan jag göra om någon sprider lögner om mig?

Hej,

Jag har varit familjehem/jourhem för en kille och enligt SKL och min hemkommun ka det, förutom omkostnadsersättning, utgå arvode. Socialtjänsten har skickat ett undertecknat avtal gällande jourhem till mig som jag ej har skrivit under. Socialtjänsten har däremot inte betalat ut något arvode.  De säger att man bara kan få arvode om man är utredd och godkänd som familjehem eller jourhem vilket jag inte är. Däremot är det riktigt att betala ut omkostnadsersättning som de också har gjort. Kan de göra så?

Jag har tidigare varit familjehem och hade två killar placerad hos mig. Killarna ville flytta till svensk familj istället och ljög i skolan att jag hade slagit dem. Efter det har det skett massor av tjafs och nu sprider en av killarnas god man ett rykte att jag är våldsam och gode mannen säger att han ska polisanmäla mig. Vad kan jag göra rättslig?  Jag mår dåligt utav det och den bilden de sprider av mig som inte stämmer.

Hej och tack för dina frågor,

Din första fråga gäller ersättning för att du varit familjehem. Av de uppgifter du lämnat i din fråga verkar du och kommunen vara överens gällande omkostnadsersättningen, men du menar att du även skulle ha erhållit arvode.  För att ha rätt till arvode ska du vara uppdragstagare av kommunen. I det här fallet verkar kommunen ha som krav att du, för att bli uppdragstagare, ska ha blivit utredd och godkänd av kommunen. Att du varit familjehem tidigare och då lämnat en samtyckesblankett behöver inte betyda att du är utredd och godkänd enligt de regler som socialtjänsten har.

Om någon utmålar någon annan som klandervärd eller lämnar uppgifter som är ägnade att utsätta denne för andras missaktning kan den personen dömas för förtal enligt 5 kap. 1 § Brottsbalken. Man tar även hänsyn till om uppgiftslämnaren omfattades av tvång för att lämna uppgifterna, om det var försvarligt att uppgifterna lämnades och om dessa uppgifter var sanna eller uppgiftslämnaren hade skälig anledning att tro att de var sanna. Den goda mannen kan således anmälas för förtal, vad som kommer bli avgörande är i vilken omfattning som spridningen av uppgiften skett och vilken bevisning som finns för detta.

Vänliga hälsningar,

Zeijersborger & Co.

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online