Kompis tog min mobil och blev senare tagen av polis, hur får jag tillbaka min mobil?

Min kompis tog min mobil när jag låg och sov mitt i natten och blev senare tagen av polisen. Nu vill polisen behålla min mobil för att kolla igenom samtal och förmodligen privata sms/chattar. Har de rätt att göra detta trots att jag inte var inblandad? Vad kan jag göra för att få tillbaka min mobil?

Tack på förhand!

Hej!

När det har begåtts ett brott och den drabbade gör en polisanmälan ska polisen säkra den bevisning som finns tillgänglig. Vilken bevisning som finns kan ha betydelse senare när polisen ska besluta om att inleda en brottsutredning eller inte. En mobiltelefon är ett exempel på teknisk bevisning som polisen kan ta hand om. Om polisen griper eller anhåller en misstänkt får de lägga beslag på föremål som den misstänkte har på sig. Det betyder att polisen har rätt att lägga beslag på din mobil om din kompis hade den på sig när polisen grep honom/henne. Om åklagaren inte väljer att väcka åtal eller när polisen inte har någon anledning att behålla din mobil, kommer du att få tillbaka den.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.