Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Krockade när jag övningskörde med icke godkänd handledare, vad riskerar jag?

Datum: 04/04/2019

Hej,

För ungefär 2 månader sedan övningskörde jag med en privatperson som inte var anmäld till trafikskolan. Under körningen kolliderade jag med en lyktstolpe och polis tillkallades till platsen. Jag ljög för polisen då min handledare sagt till mig vad jag skulle säga innan de kom. Nu har jag blivit kallad till tingsrätten och vet inte vad jag ska säga till dem? Har jag begått något brott? Vad kan jag få i straff?

Hej och tack för din fråga,

För att få övningsköra med handledare krävs bland annat att denna genomgått en handledarutbildning. Om man övningskör utan godkänd handledare kan detta innebära att man gör sig skyldig till olovlig körning och man riskerar då att dömas till böter. Vidare kan körkortstillståndet bli indraget i en tid mellan 1 månad och 3 år.

Då en olycka skett kan det innebära att även brottet vårdslöshet i trafik är aktuellt, straffet för detta är dagsböter så länge brottet är av normalgraden.

Att ljuga för polisen under förundersökning om man är misstänkt är tillåtet tillen viss gräns. Om man far med osanning och falskeligen utpekar någon annan som gärningsman kan detta innebära att man själv i sin tur gör sig skyldig till brottet falsk angivelse.

Att ljuga för rätten som målsägande eller tilltalad är inte straffbart, att som vittne efter avlagd vittnesed ljuga är däremot straffbart under rubriceringen mened.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

 

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.