Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

LVU kunde inte verkställas inom 4 veckor, vad händer nu?

Datum: 30/08/2022

Hej

LVU har upphört p.g.a. att domen ej kunde verkställas inom 4 veckor. Vad händer om jag besöker Sverige med mitt barn, tillfälligt?

Barnet omhändertogs då jag haft cannabis i hemmet för eget bruk, något jag slutat med. Vi tänker besöka Sverige men inte den kommun jag tidigare bodde i. Tas LVU upp igen och vad kan hända?

Hej och tack för din fråga,

Enligt lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) 5 § så upphör rättens beslut om vård, om vården inte har påbörjats inom fyra veckor från den dag beslutet vann laga kraft. Det innebär att om socialnämnden inte hinner bereda vård inom den angivna tidsfristen förfaller beslutet.

Om beslutet förfallit på grund av att barnet tidigare undanhållits föreligger det en risk att socialnämnden, vid ett återvändande, beslutar om omedelbart omhändertagande av barnet, 6 § LVU. Det sker då ingen rättslig prövning innan omhändertagandet utan nämnden gör ett snabbt ingripande.

Vänliga hälsningar,
Zeijerborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.