LVU på grund av moderns misskötsel, vad har jag för rätt?

Hej,

Jag har gemensam vårdnad om min son. Han har bott hos sin mor eftersom vi inte har velat flytta runt honom, men jag träffar honom nästan varje dag. Han började må dåligt av att gå till skolan för ett tag sen och den senaste tiden har det blivit värre. Hans mamma har pratat med skolan men tyckte till slut att det var ohållbart och har då hållit honom hemma. Skolan har hotat med anmälan tidigare men gjorde nu slag i saken och ringde in och anmälde. Under den här tiden har jag legat på sjukhus.

Plötsligt ringer min sons mor och säger att soc. är på väg och att hon tror att de ska omhänderta vår son. Jag känner ingen oro då jag inte varit inblandad eftersom varken skolan eller soc. har hört av sig till mig. Senare får jag dock ett samtal från soc. där det framgår att min son blivit omhändertagen. När jag frågar varför de inte hört av sig till mig svarar de att jag varit på sjukhus. Men när jag då frågar om min son kommer till mig när jag kommer ut ger de mig inga raka svar. Ska de inte vända sig till familjen först i sådana här lägen? Har inte jag som vårdnadshavare rätt till min son, även om hans mor misskött sig?

Hej och tack för din fråga,

Socialnämnden får, enligt 6 § i lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, besluta att en person under 20 år ska omhändertas omedelbart, om det är sannolikt att den unga behöver beredas vård enligt nämnda lag och rättens beslut om vård inte kan avvaktas på grund av risken för den unges hälsa eller utveckling eller att utredningen allvarligt kan försvåras eller vidare åtgärder hindras.

Enligt 7 § krävs det dock, vid ett omedelbart omhändertagande, att beslutet underställs förvaltningsrätten inom en vecka. Nämnden kan enligt 11 § 2 st. medge att den unge vistas i sitt egna hem under vårdtiden, om det kan antas vara bra för barnet. Vård med stöd av LVU inleds dock alltid utanför barnets hem.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas