Maken deltar inte i bodelningen, vad ska jag göra?

Hej,

Jag är gift med en man och han har under vårt äktenskap lurat mig till att skuldsätta mig genom att bygga/renovera hans föräldrars hus. Vi ska nu skilja oss men han har stuckit och är spårlöst försvunnen med både hem- och bilnycklar. Hur går jag till väga med bodelningen? Bör jag kontakta en advokat?

Hej och tack för din fråga,

När ett äktenskap upplöses ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning. Om det behövs för att få en bodelning till stånd får en bodelningsförrättare förordnas efter att en ansökan om detta har gjorts vid tingsrätten. Bodelningsförrättaren fungerar som en slags domare som bestämmer över bodelningen och ser till att den blir gjord. Bodelningsförrättaren är opartisk och står inte på någons sida i bodelningen.

Det finns inte något krav på att man måste ha ett ombud vid bodelningar men detta kan underlätta processen.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.