Måste vi gå till domstol för att bestämma om vårdnaden?

Hej,

Jag och min man ska gå isär och har ansökt om skilsmässa, men har sex månaders betänketid. Vi kommer bra överens och har bestämt att barnen skall bo varannan vecka mellan oss. Vi har också bestämt vem som ska ansvara för klädinköp, försäkringar och andra kostnader för barnen. Trots att vi är överens skulle det kännas tryggt med något papper på vår överenskommelse. Måste jag vända mig till domstol för att få barnens boende reglerat?

Hej och tack för din fråga,

Om föräldrar är överens om hur barnens boende ska se ut behöver de inte gå till domstol. För att få hjälp att upprätta ett avtal kring frågor om barnens boende kan man vända sig till familjerätten i kommunen. För att ett avtal mellan föräldrar skall bli giltigt krävs att det godkänns av socialnämnden.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.