Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Måste jag betala för mitt ex resa till umgänget?

Datum: 02/09/2022

Hej,

Jag och mitt ex har gemensam vårdnad om våra barn. Jag är boendeförälder och pappan ska träffa barnen varannan helg. Mitt ex har nu slutat träffa barnen då han säger att resorna kostar för mycket och att jag ska vara med och betala dem. Stämmer det? Det är pappan som valt att flytta långt bort från barnen utan anledning, och vid det tillfället hade han varken jobb eller bostad där heller.

 

Hej och tack för din fråga,

Ett barn har rätt till umgänge med den förälder som barnet inte bor tillsammans med.[1] Umgänget är främst till för barnet och barnets bästa ska alltid vara avgörande vid beslut om vårdnad, boende och umgänge.[2]

Föräldrarna till barnet har ett gemensamt ansvar för att barnets behov av umgänge med en förälder som inte är boendeförälder så långt som möjligt tillgodoses. Om barnet endast bor med en förälder kan boendeföräldern vara skyldig att ta del av de resekostnader som krävs för att barnets behov av umgänge med den andra föräldern ska främjas.[3] Det primära betalningsansvaret ligger dock på umgängesföräldern.

Resekostnaderna ska fördelas mellan föräldrarna efter vad som är skäligt med hänsyn till deras ekonomiska förmåga och övriga omständigheter. Det föreligger ingen skyldighet för en förälder att bidra till resekostnaderna om denne helt saknar förmåga att bidra.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera din situation med en advokat eller jurist. Det kostar endast 395 kr och du väljer själv om du vill ha mötet på telefon eller via videosamtal. Du kan också läsa mer om ämnet i vår handbok i vårdnad, boende och umgänge.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 15 § Föräldrabalken (FB)
[2] 6 kap. 2 a § FB
[3] 6 kap. 15 b § FB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.