Måste jag betala vinstskatt på min ex-makes hus efter bodelningen?

Hej,

Jag separerade från min ex-make för snart fyra år sedan och skilsmässan gick igenom för två år sedan. Vi skrev ett bodelningsavtal under pågående äktenskap som är stämplat hos Skatteverket 2013.

Min ex-make köpte ut mig från huset och jag köpte då ett eget hus. I bodelningsavtalet står det att våra fastigheter är enskild egendom. I höstas sålde min ex-make huset och vill nu att jag ska vara med och betala vinstskatt. Stämmer det att jag ska betala efter bodelningen?

Hej och tack för din fråga,

När man gör en bodelning så kan man enligt praxis göra avdrag för latent reavinstskatt och då bör det anges i bodelningsavtalet. Att ni inte tagit upp skatten i bodelningsavtalet talar för att din tidigare make inte i efterhand kan kräva dig. Om din tidigare make vidhåller sitt krav bör du kontakta en advokat så ni noga kan gå igenom ert bodelningsavtal.

Vänliga Hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.