Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Måste jag dela med mig av mina aktier vid en skilsmässa?

Datum: 14/12/2021

Hej,

Jag är gift och på väg att ingå ett aktieägaravtal då jag ska gå in som delägare i ett nystartat bolag. Jag kommer gå in med ungefär 300 000 kr av våra gemensamma pengar. Jag undrar vad som skulle hända om vi skulle skilja oss om några år? Vi har inget äktenskapsförord och avser inte att ingå ett heller. Jag förstår att min partner har rätt till hälften. Tänk om värdet på mina aktier har stigit rejält och jag kanske behöver ut med låt oss säga 2 MKR till min partner för att motsvara 50% av nuvarande värdet. Det skulle kunna innebära att jag blir av med alla mina kontanta medel och jag därmed inte har möjlighet att köpa nytt boende. Eller så innebär det att jag tvingas sälja hälften av mina aktier. Men tänk om ingen av de andra delägarna vill köpa? Eller tänk om bolaget inte vill köpa ut mina aktier? Då riskerar jag nästan en personlig konkurs. Kan man hamna i det här läget och går det att undvika?

Hej och tack för din fråga,

Det som får rekommenderas för dig är att ingå ett äktenskapsförord. När äktenskapet upplöses ska en bodelning göras.[1] Bodelning ska göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes, den så kallade brytdagen.[2] Makarnas giftorättsgods efter avdrag för skulder ska ingå i bodelning.[3] Med giftorättsgods avses en makes egendom i den mån den inte är enskild egendom.[4] Vad som återstår av makarnas giftorättsgods, sedan avdrag har gjorts för att skulderna skall täckas, skall läggas samman. Värdet därav skall därefter delas lika mellan makarna.[5]

För att undvika att ena maken hamnar i en ofördelaktig situation vid bodelning kan makar genom äktenskapsförord bestämma att egendom som tillhör eller tillfaller någon av dem ska vara hans eller hennes enskilda egendom.[6] Genom att upprätta ett äktenskapsförord tillförsäkras ni i vart fall att er enskilda egendom som upptas där inte ingår i bodelningen, varför detta är att rekommendera i din situation.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 9 kap. 1 § ÄktB.
[2] 9 kap. 2 § ÄktB.
[3] 10 kap. 1 § och 11 kap. 2 § ÄktB.
[4] 7 kap. 1 § ÄktB.
[5] 11 kap. 3 § ÄktB.
[6] 7 kap. 3 § ÄktB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.