Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Måste jag tvinga fram en försäljning?

Datum: 27/02/2023

Hej,

Jag äger ett hus tillsammans med min bror och ett annat tillsammans med min far. Jag har försökt att bli utköpt av min bror men han vägrar. Förmodligen tycker han det är skönt att jag tar hand om all skötsel. Jag vet att det går att framtvinga en försäljning men känner att det är lite väl drastiskt. Min fråga är om pappa kan skriva över sitt hus på mig och att jag avsäger min del i huset jag delar med min bror?

Hej och tack för din fråga,

Det är riktigt att du kan framtvinga en försäljning genom att ansöka om att  god man ska förordnas enligt lagen om samäganderätt. Huset säljs då på den öppna marknaden och både du och din bror kan vara med och lägga bud. Din pappa kan ge dig sin andel av huset ni äger hop i gåva. Ni ska då skriva ett gåvobrev som ligger till grund för att bevilja dig lagfart och ni bör tänka på att skriva med i gåvobrevet att gåvan inte är förskott på arv. Du behöver inte bekymra dig för gåvoskatt då denna är borttagen sedan flera år. Om du och din bror är överens om att du skänker honom din andel av fastigheten upprättar även ni ett gåvobrev. Om din bror vägrar ta emot din gåva, kan du inte tvinga honom. Men som gemensamma ägare kan ni upprätta ett samäganderättsavtal som reglerar skötsel, underhåll och kostnader m.m. Med tydliga avtal minskar man ofta risken för konflikter.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om fastighetstvist.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.