Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Måste man arbeta 100% för arbetstillstånd?

Hej,
Jag har en anställd som jobbar 50 %, har har beviljats arbetstillstånd för två år. Han har ett lön på 14 000 kr brutto. Min fråga är räcker det med att han jobbar 50 %t för att bli svensk medborgare eller måste han jobba 100 %?

Hej och tack för din fråga,

För att bli svensk medborgare krävs att man bland annat ska ha uppfyllt kraven för hemvist, som huvudregel att man ska bott i Sverige i fem år.

Har man ett arbetstillstånd som löper i två år och man vill fortsätta att bo i Sverige krävs det att man ansöker om förläggning av tillståndet. Vid förläningsansökan granskar Migrationsverket huruvida sökande uppfyllt kraven i det tidigare tillståndet. Det krävs bland annat att anställningen följer branschpraxis och att den sökande arbetat i sån omfattningen att lönen är över 13 000 kr.

Efter att någon haft arbetstillstånd under 48 månader kan man ansöka om permanent uppehållstillstånd.

Vänliga hälsningar

Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online