Måste man ha tillstånd för att skriva en bok om en avliden offentlig person?

Hej!

Jag undrar vad lagen säger om att skriva om avlidna offentliga personer i böcker? Måste man ha något speciellt tillstånd trots att man bara skriver gott om personerna? Hur går man till väga om man vill skriva en bok om offentliga personer som avlidit?

Hej och tack för din fråga!

Något speciellt tillstånd krävs inte för att skriva en bok om en avliden offentlig person, i enlighet med yttrandefriheten så är du fri att skriva om vem du vill som utgångspunkt. Det som skulle kunna aktualiseras är ansvar för förtal mot avliden om du skriver på ett så kränkande sätt att även personens arvingar blir kränkta, men om du bara tänker skriva gott om personen är det knappast något att oroa sig för.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.