Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Måste man ha uppehållstillstånd för att kunna gifta sig?

Datum: 09/02/2023

Hej,

Jag och min man vill gifta oss. Jag har uppehållstillstånd och jobb men min fästman har bara arbetstillstånd. Är möjligt för att gifta oss i Sverige?

Hej och tack för din fråga,

I Sverige regleras frågor om äktenskap i Äktenskapsbalken. Av 2 kap. ÄktB framgår vilka hinder mot äktenskap som finns. Av bestämmelserna framgår att exempelvis helsyskon inte får gifta sig, ett äktenskap får heller inte ingås om ena maken är under 18 år eller om någon av makarna redan är gift/registrerad pertner. Frågor om uppehållstillstånd benämns inte som något hinder mot äktenskap. Det är därmed möjligt att gifta sig enligt svensk lag oavsett vilken rätt någon har att uppehålla dig i landet.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.