Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Måste man ta hjälp av advokat för att skriva bodelningsavtal?

Datum: 25/10/2021

Hej,

Jag och min fru ska skilja oss. Det är bara en månad kvar på betänktetiden och sen är vi skilda. Jag har funderat över om man måste bodela. Vi är i stort sett överens och vill helst bara skriva ett avtal och bli klar med det hela.

Måste man ta hjälp av en advokat då?

Hej och tack för din fråga,

När ett äktenskap upplöses, ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning enligt Äktenskapsbalken 9 kap. 1 §. Äktenskapsbalken reglerar inte när en bodelning senast ska göras. Det finns alltså inte någon uttrycklig preskriptionsregel för bodelning till följd av skilsmässa.

Det ovan anförda medför att det finns en risk att en part påkallar bodelning några år efter skilsmässan. Det kan därför vara rekommenderat att göra en bodelning vid äktenskapsskillnaden.

För att ett bodelningsavtal ska vara giltigt ska det vara skriftligt och underskrivet av båda makarna enligt 9 kap. 5 § Äktenskapsbalken. Bodelningsavtalet bör, förutom personuppgifter om er, innehålla en tydlig redogörelse för vad som ingick i bodelningen. Man bör ange vilka tillgångar som omfattas av bodelningen, värdet av tillgångarna och hur dessa tillgångar delades mellan er. Ett bodelningsavtal kan registreras hos Skatteverket, men det är inget krav.

En bodelning är en ekonomisk överenskommelse mellan makar. Ett bodelningsavtal är ett avtal och innebär således att det råder avtalsfrihet mellan makarna. Så länge makarna förrättat bodelningen tillsammans och handlingen skrivits under av dem båda, får makarna fritt komma överens om hur man vill fördela tillgångarna mellan sig. Undertecknat bodelningsavtal är då ett bevis på att makarnas ekonomiska mellanhavanden slutligt har upphört.

Makar behöver alltså inte ta hjälp av en advokat för att upprätta ett bodelningsavtal, men vissa makar vill ha hjälp att upprätta bodelningsavtalet av en advokat eller jurist. Det finns inga relger avseende om man ska ta hjälp av advokat eller inte vid bodelningsavtal, utan makarna får lösa bodelningen på det sätt som passar dem.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.