Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Måste tomten vara ansluten till vatten- och vägnät?

Datum: 20/06/2018

Hej,

I ett testamente står det att jag ska har ärva en tomt på 2000 m² som ska avstyckas från en större skogs- och jordbruksfastighet. Måste marken som ska styckas av ha anslutning till vägnät och vara lämplig för bostad i enlighet med lantmäteriet och kommunens regler? Vad gäller som definition på tomt?

 

Hej och tack för din fråga,

Tomträtt beskrivs i jordabalk 13 kap som nyttjanderätt till fastighet som kan upplåtas mot årlig avgäld i pengar under obestämd tid för visst ändamål i enlighet med bestämmelserna om tomträtt i 13 kap jordabalken.

När en bit mark styckas av från en fastighet bildas en ny fastighet. Såsom fastighet anses varje sådan enhet som ska vara införd i fastighetsregistret enligt fastighetsbildningslagen 1 kap. 2 §. Enligt fastighetsbildningslagen 3 kap. 1 § ska fastighetsbildning ske så att fastigheten bli varaktigt lämpad för sitt ändamål. Detta kan innebära att det finns tillgång till behövliga vägar till fastigheten och att den ska kunna få godtagbara anordningar för vatten och avlopp om fastigheten ska användas för bebyggelse, motsatsvis bör sådana anordningar inte krävas om fastigheten inte ska användas för bebyggelse. Observera att du kan behöva ansöka om lagfart för fastigheten. Detta gör du hos Lantmäteriet.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.