Måste vi betala inkasso vid en försäljning av dödsboet?

Min far gick bort för tre år sedan och i dödsboet finns fyra fastigheter. De är i väldigt dåligt skick och nu vill kommunen köpa marken där den ena fastigheten ligger. Det finns inga fordringar på dödsboet hos kronofogden, däremot finns det tre gäldenärer hos inkasso. Måste jag och min bror, som är dödsbodelägare, betala inkasso med dödsboets pengar vid en försäljning av fastigheten? Dras pengarna direkt vid försäljningen?

Hej och tack för din fråga!

Innan din fars kvarlåtenskap kan fördelas mellan dig och din bror ska skulderna som din far hade betalas. Därför är svaret på den första frågan ja. Om pengarna vid försäljningen dras direkt eller inte kan bero på omständigheterna i just ert fall, men vanligen borde pengarna inte dras direkt. Då kan det vara bra för er att tänka på att betala skulderna så snabbt som möjligt för att minska kostnaderna för eventuell dröjsmålsränta.

Med vänlig hälsning
Zeijersborger & Co

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga

Jag vill bli kontaktad via:


Genom att skicka formuläret godkänner du vår integritetspolicy.

Sök i vår frågedatabas