Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Måste vi måla om lägenheten?

Datum: 28/02/2023

Hej,

Vi bor i en hyreslägenhet men har sagt upp kontraktet och ska flytta om ett par månader.  I kontraktet står att bostaden lämnas i det skick den var i vid inflyttningen. Vi har tapetserat i samtliga rum och nu kräver hyresvärden att väggarna ska målas vita som de var från början. Tapeterna är av fin kvalité, moderna mönster och bara två år gamla. Kan inte den nya hyresgästen få välja? Vad säger lagen?

Hej och tack för din fråga,

Enligt jordabalken har du som hyresgäst en skyldighet att vårda lägenheten och du ansvarar för att den städas grundligt när du flyttar. En hyresgäst ansvarar inte för normalt slitage och det betyder att hyresvärden inte kan kräva att ni ska återställa lägenheten i det skick den var vid inflyttningen. Om ni målat om eller tapetserat lägenheten utan godkännande och i en färg eller på ett sätt som hyresvärden inte accepterar, kan det vara så att ni är skyldiga att betala för ommålning.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.