Måste vi ta ett gemensamt lån för renoveringen?

Hej,

Jag och en släkting äger varsin halva i ett fritidshus. Vi ska göra en renovering och behöver därför ta ett lån. Det finns ett gammalt pantbrev på huset. Om den ene av oss har kontanta medel, är vi ändå tvungna att ta ett gemensamt lån?

Hej och tack för din fråga,

Ett pantbrev fungerar som en form av säkerhet till betalning. Säkerheten består i att borgenären vid eventuella betalningssvårigheter erhåller en förmånsrätt att framför andra få betalning för sin fordran genom fastigheten. Om flera pantbrev tagits ut gäller dem i turordning.

Om en fastighet är samägd krävs det att samtliga delägare är överens för att belåna huset, 2 § samäganderättslagen. Finns samtycke, och bara en av delägarna vill belåna fastigheten, är det begränsat till dennes andel. Problem kan dock uppstå om lånet inte kan betalas. Långivaren kan då kräva att fastigheten säljs på auktion, 6 § samäganderättslagen.

Avslutningsvis är det ytterst banken som avgör huruvida ett lån kan ges.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.