Min arbetsgivare satte företaget i konkurs för att slippa betala lön, vad kan jag göra?

Hej,

Jag hade under några månader en halvtidstjänst som Business Controller på ett företag som nu är försatt i konkurs. Eftersom företaget under perioden hade dåligt kassaflöde erbjöd jag mig i all välmening att vänta med min lön med löfte om att få den utbetald så snart affärerna var i rullning. Utöver det så la jag även ner en del obetald tid för att underlätta för min arbetsgivare att komma igång med affärerna.

Nu är företaget försatt i konkurs och dessutom nekar ägaren till att jag skulle ha varit anställd där. Han har till och med raderat filer i ekonomiprogrammet. Trots det har jag kunnat bevisa för Trygghetsrådet genom anställningsbevis och därigenom fått lönegaranti för tre månader samt uppsägningstid. Detta täcker dock såklart inte all den tid jag arbetat. Har jag någon möjlighet att driva en process då jag anser att han medvetet dröjt med min lön och trott att han går fri om han lägger ner verksamheten?

Hej och tack för din fråga,

Det låter som en besvärlig situation och som jag kan se det handlar det främst om du kan bevisa att du har en fordran mot din tidigare arbetsgivare. För att svara på din fråga behöver vi gå igenom saken ordentligt och titta på alla handlingar i form av en rättsutredning. Innan du tar saken till domstol bör du även ha i åtanke att bolaget är försatt i konkurs, vilket kan innebära att det inte finns några pengar att hämta. Då alltså oavsett om du vinner i rätten eller inte.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.