Min bror fick våra föräldrars hus av vår dementa far. Vad kan jag göra?

Hej,

Min bror fick våra föräldrars sommarhus genom ett gåvobrev där det står att det inte ska ses som ett förtida arv. Min far stod som ägare till huset, men han hade fått en demensdiagnos 8-9 månader innan han skrev gåvobrevet. Är ett sådant gåvobrev verkligen giltigt?

Hej och tack för din fråga,

En gåva som en arvlåtare ger till en bröstarvinge i förskott ska som huvudregel avräknas på arvslotten. Genom ett gåvobrev kan gåvan dock överlåtas med villkor om att den inte ska avräknas mot arvingens laglott,[1] som verkar vara fallet här.

Om din far var dement vid gåvotillfället är det möjligt att låta förklara gåvan ogiltig, då gåvan fullbordats under påverkan av en psykisk störning.[2] Den psykiska störningen ska ha varit en bidragande faktor till avtalets ingående. Frågan om man kan förklara gåvan ogiltig med anledning av din fars demens kommer därför grundas på en bedömning om det föreligger ett samband mellan den psykiska störningen och avtalets ingående. Det är den som menar att ett avtal slutits under påverkan av psykisk störning som har bevisbördan, vilket i det här fallet är du. Detta kan göras med till exempel olika läkarintyg.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en av våra jurister. Du kan också läsa mer om ämnet i vår handbok i gåvobrev.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 1 § Ärvdabalken
[2] Lag (1924:323) om verkan av avtal, som slutits under påverkan av en psykisk störning

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.