Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Min bror har lurat vår mamma att skriva över huset på honom

Hej,

Min pappa ägde ett hus som han sa att jag och min bror en dag skulle sälja. När min pappa gick bort ärvde min mamma huset, är detta riktigt?

Min bror har nu lurat min mamma att skriva över huset på honom. Kan jag på något sätt få del av värdet på huset?

Hej och tack för din fråga!
Om dina föräldrar var gifta med varandra när din pappa gick bort och han inte hade skrivit annat i ett testamente stämmer det att din mamma ärvde huset vilket framkommer av Ärvdabalken 3 kap 1 §.

Om din bror fått huset genom ett gåvobrev från din mamma måste det uppfylla vissa krav för att vara giltigt. Bland annat måste både din bror och din mamma ha skrivit under gåvobrevet. Din bror måste även ha ansökt om lagfart för fastigheten.

Om gåvobrevet uppfyller kraven skulle det ändå kunna ogiltigförklaras. Detta kan antingen göras genom att åberopa avtalslagen 33 § om gåvobrevet strider mot tro och heder eller genom avtalslagen 36 § om gåvobrevet är oskäligt.

Vänliga hälsningar

Zeijersborger & Co Advokatbyrå

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online