Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Min dotter bor utomlands, vilken lag gäller för underhållsbidrag?

Hej,
Jag har betalat underhållsbidrag till min dotter som bor i Kroatien, hon är nu 22 år gammal. För en vecka sen fick jag en begäran av min dotters advokat att jag ska fortsätta betala underhållsbidrag och begär att jag även betalar retroaktivt. Det ser ut som att jag enligt kroatisk lag är skyldig att betala underhållsbidrag så länge som hon studerar, vilket hon kan göra hela livet. Vilka lagar gäller för mig som är svensk medborgare?

Hej och tack för din fråga,

Regler om vilken lag som ska gälla i frågor som rör underhållsskyldighet i internationella situationer finns att hitta i 2007 års Haagkonvention. Där framkommer i artikel 3 att huvudregeln är att underhållsskyldighet regleras av lagen i den stat där den underhållsberättigade har sin hemvist. I ditt fall är det således kroatisk lag som kommer reglera din underhållsskyldighet.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

 

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online