Min exfru lurade mig för att få uppehållstillstånd, hur går jag tillväga nu?

Hej,

Jag och min tidigare fru gjorde slut i förrgår. Problemet är att hon precis har fått ett permanent uppehållstillstånd och har lurat mig bara för att få stanna kvar i Sverige.

Just nu är hon i sitt hemland hos sin familj och vill inte komma tillbaka hit för att skriva under skilsmässan. Vi är gifta på papper, så hur går jag tillväga? Kan man riva hennes permanenta uppehållstillstånd? Jag vill gå igenom med skilsmässan men vet inte hur jag går tillväga, vad kan jag göra?

Hej och tack för din fråga,

Om du vill skilja dig ska du ansöka om äktenskapsskillnad (skilsmässa) hos den tingsrätt som din kommun tillhör. Blankett kan du få genom att ta kontakt med aktuell tingsrätt eller gå in på www.domstol.se. Ofta behöver personbevis avseende båda makarna bifogas. Personbevis beställer du hos Skatteverket, t.ex. på deras hemsida.

Även om din fru inte vill skiljas eller skriva på papperna om äktenskapsskillnad har du rätt att skilja dig. Dock kommer det då att vara en betänketid på minst sex månader innan äktenskapsskillnaden går igenom.

När det kommer till din frus permanenta uppehållstillstånd ska det återkallas om hon inte längre är bosatt i Sverige. Någon direkt kontroll av om hennes bosättning har upphört sker dock inte. Skulle det vara så att din fru har anmält till Migrationsverket att hon vill ha kvar uppehållstillståndet trots att bosättningen har upphört måste det gå minst två år från att bosättningen upphörde tills uppehållstillståndet får återkallas.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.