Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Måste vi inte ta lika mycket ansvar kring vabbandet?

Datum: 02/11/2023

Hej,

Vår gemensamma dotter har varit sjuk i den omfattning att jag har förlorat ca 50 000 kr i inkomst. Min exmake har inte tagit något ansvar utan arbetat hela tiden. Jag anser att han ska dela den ekonomiska förlusten vabbandet har inneburit för mig, men han vägrar och det går inte att diskutera med honom. Vad gäller?

Hej och tack för din fråga,

Ni måste inte dela på ansvaret, ni måste alltså inte ha hjälpts åt att vabba. För den ekonomiska förlusten på grund av vård av barn, kan det innebära en eventuell påverkan på underhållsbidrag som du erhåller från den andra föräldern.

Hur man ska göra med inkomstförlust på grund av VAB när man är separerade är inte reglerat i lag. Generellt kan sägas att om barnet bor växelvis är det den förälder som har barnet hos dig som har ansvar över barnets dagliga välmående under tiden som barnet bor hos denne. Detsamma gäller om barnet skulle ha umgänge hos en av föräldrarna om något annat inte är avtalat. Är det så att barnet bor heltid hos den ena föräldern blir det tyvärr denne som får vabba.

Att notera är dock att om den vabbande föräldern förlorat inkomst på grund av vabbandet så kan detta påverka eventuellt underhållsbidrag som erhålls från den andra föräldern. Gällande kostnader för barnets underhåll ska var förälder stå för den sinsemellan efter sin förmåga. Underhållsbidrag regleras genom dom eller avtal, om det inte går att nå en överenskommelse genom avtal kan man ta hjälp av en jurist för att påbörja en domstolsprocess i syfte att fastställa underhållsbidraget.

Behöver du vidare vägledning rekommenderar vi att du diskuterar ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i vår utbildning i underhållsbidrag.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret
Josefine

Josefine Rosén

Förstejurist på Zeijersborger & Co och verksam i branschen sedan 2017 med expertis inom ekonomisk familjerätt och personskador. Tagit masterexamen i Affärsjuridik vid Linköpings universitet.  

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.