Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Fasters man vill inte att jag ska ärva något, vad kan jag göra?

Datum: 31/10/2023

Hej,

Min faster har gått bort och jag vet att hon testamenterat en del till mig. Hennes man, som har hand om dödsboet, vill inte att jag ska ärva något. Han är omöjlig att resonera med och vägrar göra en bouppteckning då han påstår att det inte finns någonting att ärva, trots att det finns ett helt hus! Det är uppenbart att han försöker komma undan med hela arvet utan att behöva dela upp det korrekt. Vad kan vi göra?

Hej och tack för din fråga,

Först och främst beror din situation lite på hur testamentet är formulerat. Om du har blivit testamenterad en viss summa pengar eller en angiven sak är du legatarie och du måste då inte bli kallad till bouppteckningsförrättningen. Om testamentet däremot är formulerat så att du ska ärva en viss andel av kvarlåtenskapen (till exempel en fjärdedel) så är du istället dödsbodelägare och måste då i laglig ordning bli kallad till förrättningen, annars har den inte gått till på rätt sätt.

En bouppteckning måste göras och registreras innan arvet fördelas. Bouppteckningen ska förrättas senast tre månader efter dödsfallet.[1] Om ni inte kan enas har du möjlighet att ansöka om att det ska utses en boutredningsman som förvaltar dödsboet, gör en bouppteckning och skiftar arvet. Rätten att ansöka om boutredningsman tillfaller den som är universell testamentstagare samt i vissa fall den som erhållit legat, där det prövas nödvändigt för legatets verkställande.[2] Den boutredningsman som utses är oftast en advokat och du ansöker om en sådan hos tingsrätten. Boutredningsmannens kostnader står dödsboet för.

Din fasters man kan inte strunta i att göra en bouppteckning då det är en skyldighet enligt lag.[3] Om maken inte gör bouppteckningen kan han åläggas att betala vite från Skatteverket. Det enda alternativet är att istället göra en dödsboanmälan.[4] Den möjligheten finns dock bara om det finns väldigt lite pengar i boet och inte om den avlidna ägde ett hus.

Det första du kan göra är att försöka prata med din fasters make och få se testamentet, så du vet om du är dödsbodelägare eller legatarie. Sedan är det alltid bäst att försöka komma överens, förklara för maken att han är skyldig att göra en bouppteckning och att ni kan hjälpas åt med det. Om han fortsätter vägra göra en bouppteckning rekommenderar jag dig att ansöka om en boutredningsman hos tingsrätten.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också läsa mer om ämnet i våra handböcker i arv, bouppteckning och testamente.

Hör gärna av dig till oss om du önskar ytterligare vägledning eller hjälp i just ditt ärende. Du kan också läsa mer om ämnet i vårt utbildningsmaterial om boutredningsmannens roll. 

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 20 kap. 1 § Ärvdabalken (ÄB)
[2] 19 kap. 1 § ÄB
[3] 20 kap. 1 § ÄB
[4] 20 kap. 8 a § ÄB

Se hela svaret
Josefine

Josefine Rosén

Förstejurist på Zeijersborger & Co och verksam i branschen sedan 2017 med expertis inom ekonomisk familjerätt och personskador. Tagit masterexamen i Affärsjuridik vid Linköpings universitet.  

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.