fbpx

Min förre sambo betalar inte tillbaka sin skuld till mig, vad ska jag göra?

Hej,
Jag har hjälpt min sambo med några räkningar, totalt uppgående till 15 000 kr. Vi ska nu separera och han säger då  att han vill ha hand om ena hunden och mitt motkrav var då att jag som ägare skriver på ett ägarbyte då mina 15 000 kr blivit betalat. Jag har det inspelat på mobilen att han gått med på det men nu dröjer pengarna och han har fortfarande min hund hos sig. Vad gör jag nu?

Hej och tack för din fråga,

Om du upplever svårigheter med att få din förre sambo att frivilligt betala tillbaka de pengar som du anser att han är skyldig dig, bör du i första hand skicka ett skriftligt betalningskrav med förfallodatum till honom avseende skulden. För att försäkra dig om och även ha bevisning för att ditt betalningskrav har mottagits, kan betalningskravet skickas rekommenderat med mottagningsbevis.

Passerar förfallodatum utan att skulden blir betald, kan du ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden i syfte att få din förre sambos skuld fastställd. Att skulden är fastställd är nämligen en förutsättning för att Kronofogden i ett senare skede ska kunna hjälpa dig att driva in betalning. För att få ett utslag om betalningsföreläggande måste du i din ansökan kunna förklara vad skulden avser.

När du ansöker om betalningsföreläggande kommer Kronofogden att skicka ett föreläggande till din förre sambo om ditt krav på betalning. Om din förre sambo trots föreläggandet väljer att inte betala, kan Kronofogden under vissa omständigheter hjälpa dig att driva in skulden ändå. Om din förre sambo däremot aktivt skulle bestrida skulden, kan du välja om du vill ta tvisten vidare till domstol.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas