Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Min granne använder mitt wifi utan tillåtelse, vad kan jag göra?

Datum: 06/06/2022

Jag bor i en lägenhet med relativt tunna väggar och på senaste tiden har jag märkt att min granne kopplat upp sig på mitt wifi. Jag har bett honom att sluta men han förnekar att han någonsin använt det. Jag har tagit skärmdumpar vid flera tillfällen för att kunna bevisa att han faktiskt använder mitt wifi. Finns det något jag kan göra för att få honom att sluta?

Hej och tack för din fråga,

Det finns sannolikt inte något juridiskt du kan göra för att få din granne att sluta.

Din granne hade möjligtvis kunnat göra sig skyldig till ringa bedrägeri.[1] För att göra sig skyldig till ringa bedrägeri krävs att man utan att göra rätt för sig, alltså utan att betala, tillgodogör sig någonting som tillhandahålls under förutsättning av kontant betalning. Exempelvis begår man ringa bedrägeri om man inte betalar ett besök på en restaurang. Jag antar dock att du betalar ditt trådlösa nätverk med förskottsbetalning via faktura, vilket inte räknas som kontant betalning. Din granne har alltså troligtvis inte gjort sig skyldig till något brott och du kommer därför ha svårt att vinna framgång med till exempel en polisanmälan.

Istället kan du återställa din router, vilket gör att alla enheter som är anslutna till routern kopplas från, däribland eventuellt din granne. Du kan också lösenordsskydda ditt nätverk.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 9 kap. 2 § 2 st. Brottsbalken

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.