Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Får grannen parkera så att jag inte kommer ut?

Datum: 29/01/2024

Hej,

Jag har problem med min granne som gör allt för att provocera mig. Den senaste veckan har han parkerat sin bil alldeles för nära min, så att jag inte kan köra ut. Jag har tagit bilder på parkeringen som bevis på hans trakasserier. Kan jag anmäla honom och vad hade det kunnat ha för effekt?

Hej och tack för din fråga,

Att din granne parkerar sin bil så att du inte kan köra iväg kan utgöra ett brott mot trafikförordningen och det skulle även kunna betraktas som egenmäktigt förfarande, vilket innebär att det kan finnas skäl att anmäla honom.

Det är olagligt att parkera sin bil så att det hindrar tillträde till andra fordon eller så att dessa fordon inte kan föras från platsen.[1]

Påföljden för de flesta fall av brott mot trafikförordningen är böter, vilket din granne i sådant fall kan behöva betala. Polisen kan även på plats, under vissa förutsättningar, utfärda föreläggande av en ordningsbot.[2] En sådan ordningsbot kan innebära att din granne får en ”prick” i belastningsregistret.[3]

Beroende på vilka parkeringsmöjligheter ni har skulle det också kunna röra sig om ett egenmäktigt förfarande.[4] En besittningskränkning enligt denna regel föreligger då en gärning medför avsevärd svårighet att disponera över en sak på samma sätt som tidigare. Att parkera på någon annans parkeringsplats är ett exempel på en sådan brottslig gärning.[5] Är det så att ni har reserverade parkeringsplatser och din granne parkerar innanför din ruta är det möjligt att gärningen bedöms som brottslig även enligt detta lagrum.

Om det händer igen kan du således kontakta polisen och anmäla brottet, alternativt kan du anmäla brottet på polisens hemsida för de tidigare gånger som du har bildbevis från. Din granne riskerar då att få påföljd i form av böter. Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en av våra jurister.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 3 kap. 49 § 1 p. Trafikförordningen
[2] 48 kap. 1 § Rättegångsbalken
[3] 3 § 1 p. Lagen om belastningsregister
[4] 8 kap. 8 § Brottsbalken
[5] NJA 1970 s. 29

Se hela svaret

Kerstin Vogel

Advokat och delägare på Zeijersborger & Co och verksam i branschen sedan år 2000 med expertis inom skadeståndsrätt och brottmål. Tagit juristexamen vid Uppsala universitet. Verksam ledamot i Sveriges Advokatsamfund sedan 2004. 

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.